top of page
SOTA

 

Sota syttyi virallisesti vuoden 2015 joulukuussa, aivan vuoden lopussa. Lähi-Idän kriisi ja terrorismiuhka olivat kiristäneet koko läntisen maailman hermot äärimmilleen, eikä tilanteeseen tuntunut tulevan parannusta. Sen sijaan, että olisivat keskittyneet terroristijärjestöjen kitkemiseen, Yhdysvallat ja Venäjä kääntyivät toisiaan vastaan. Kaikki alkoi muutamasta pommista, jotka putosivat paikallisten terroristien leirin sijasta teoriassa liittolaisten tukikohtaan Lähi-Idässä. Molemmilla mailla on vakaa uskomus siihen, että vastapuoli aloitti; Yhdysvallat vannoi loppuun asti, että ensimmäinen pommi pudotettiin venäläisten koneesta Yhdysvaltojen lippua kantavaan leiriin. Venäjän näkemys asiasta taas on päinvastainen. Maailman puolueettomat tuomioistuimetkaan eivät ole saaneet asiasta selvää tähän päivään mennessä.

 

Sotaa alettiin nopeasti kutsua uudeksi kylmäksi sodaksi; kilpavarustelu alkoi lähes välittömästi. Molemmat valtiot syytivät rahaa sotateknologian kehittämiseen ja joukkojen valmentamiseen, ja armeijaan värvättiin väkeä myös Yhdysvaltojen puolella huomattavasti aiempaa tehokkaammin. Sotilaat lähetettiin Yhdysvalloista virallisesti taistelemaan terroristijärjestöjä vastaan Lähi-Itään, mutta totuus oli, että kohteena olivat lähinnä Venäjän joukot. 

 

Euroopan valtiot pysyttelivät parhaansa mukaan puolueettomina, myös siinä kohtaa, kun Yhdysvallat alkoi järjestelmällisesti ajaa Venäjän joukkoja takaisin maan omille alueille. Suurin osa ulkomaalaisista joukoista kuitenkin vedettiin pois Lähi-Idästä, ja terrorisminvastainen taistelu jäi lähinnä keskenään sotivien Yhdysvaltojen ja Venäjän harteille.

 

Kilpavarustelu kiihtyi entisestään, ja vuonna 2021 tilanne kärjistyi äärimmilleen. Molemmat osapuolet puhuivat valmiusasemissa olevista ydinpommeista ja biologisista aseista, joilla pystyttäisiin kertaheitolla pyyhkimään koko vastapuoli kartalta. Viimeistään tässä kohtaa suuri osa varakkaimmista asukkaista jätti Yhdysvallat ja muutti Kanadan tai Etelä-Amerikan puolelle turvaan. Lopulta yhtäkään pommia ei kuitenkaan laukaista, vaan YK'n vuorokausia jatkuneet sovitteluyritykset onnistuivat, ja viimein 11. päivänä elokuuta vuonna 2023 valtiot solmivat rauhansopimuksen. Molempien talous oli kuitenkin täysin retuperällä, eikä sodan jättämästä lamasta noin vain noustaisi takaisin jaloilleen. Valtioiden välit eivät vielä ole millään tapaa ennallaan, mutta matkustuskiellot on poistettu ja ainakin toistaiseksi poliittinen tilanne näyttää siltä, että pelkoa sodan uudelleensyyttymisestä ei ole.

 

bottom of page